2010 m. lapkričio 3 d., trečiadienis

Magotai Heraklio stulpe






Ot, pavadinau originaliai. Nes didžiulį įspūdį padarė beždžionės, gyvenančios Gibraltre. Nebuvusiems Gibraltare ant uolos tai atrodo naiviai. Gal net vaikiškai. Magotai tiek sudomino, jog vos spėjau urvus pažiūrėti.

Gibraltaro uola matyti, atvažiuojant iš tolo. Ji didžiulė, įspūdinga, ties ja pakimba debesys. Vienąkart pamatęs, kitąkart vidurnaktį atpažinsi uolos kontūrus. Valda randasi Pirėnų pusiasalio pietuose, iškyšulyje.

Nuo uolos matyti kitas Heraklio stulpas Afrikoje, jei netrukdo rūkas. Tai Hacho kalnas prie Seutos- Ispanijai priklausančio miesto Afrikoje. Prie pat matyti didelė Algesiro įlanka.

Kas tie magotai? Ogi makakų genties šunbeždžionės. Jos gyvena šiaurinėje Afrikoje ir Gibraltare, vienintelėje Europos vietoje laisvėje. Šie gyvūnai minta pumpurais, šakomis, vaisiais Afrikoje. Ant uolos juos maitina turistai. Ką jie turi, tą ir beždžionėms pasiūlo. O jos nesikuklina. Jeigu turi rankoje ir nesiūlo, pačios pasivagia.

Jos linksmos ir išdykę. Susimąstę ir agresyvios. Vagilės ir rūpestingos. Nes mamos nešiojasi įsikibusius beždžioniukus ant krūtinės ir nugaros. Tokie magotai pritraukia tūkstančius turistų kasdien. Manoma, jog britai išlaikys savo globoje, kol gyvens beždžionės. Nemačiau požymių, leidžiančių britams sunerimti.

426 metrų aukščio uola. Ji prikausto žvilgsnį iš toli. Ji aukštesnė už Eifelio bokštą ir Europos dangoraižius. Uolos vakarinėje pusėje, apačioje išsidėstęs miestas. Rytinė uolos pusė stati, ten nedaug pastatų, yra 1 gatvė, pereinanti į tunelį. Ten yra 2 įlankos ir 3 paplūdimiai.

Paminėjau beždžiones ir uolą. Kuo dar stebina Gibraltaras? Daug kuo. Priklausomybė Britanijai, vadindavome vienintele kolonija Europoje. Bet Britanijai tokių valdų dar priklauso: Meno, Džersio, Gernsio salos, Danijai- Farerų salos.

Stebina raudonos pašto dėžutės ir telefonų būdelės kaip Britanijoje. O dviaukščiai autobusai ir visos mašinos važiuoja dešine puse.

Oficiali kalba anglų, bet daugybė ispaniškai kalbančių ir įvairiakalbių turistų. Nuo uolos, žiūrint žemyn, matai visą Gibraltarą, o Ispanijos net kelis miestus: La Linea de la Concepcion, San Roque, Algesiras, jei ne rūkas ir Seutą už sąsiaurio.

Moterims labai patinka mažesnės kainos nei Ispanijoje. Kainos parašytos svarais, bet galima atsiskaityti ir eurais. Pietų Europa, šilta, tačiau atsiranda arba rūkas, arba debesys ir gali nepamatyti Afrikos. Mokiniai vaikšto su violetinio atspalvio uniformomis, gražai atrodo.

Atvykstant ir išvykstant reikia turėti pasą arba asmens tapatybės kortelę. Dažnai, keliaujant po Europą, šio dokumento niekas neprašo. Be to išvykstant reikia išlipti iš autobuso su daiktais ir pėsčiomis pereiti sieną. Tai primena Sąjūdžio laikų keliones.Tikrinimas formalus- į tašes niekas nelenda.


Stebina ir aerouostas, kurio pakilimo taką būtina kirsti, patenkant į Gibraltarą. Vietiniai gyventojai savo kraštą vadina tiesiog "Gib", arba "Uola".

Džabal al Tariko ( Tariko kalnas)- pavadinimas išliko nuo 711 metų, kai arabų užkariautojas Džabal ibn Zijadas ėmė statyti tvirtovę. Antikos laikais Gibraltaras buvo vienu iš 2 Heraklio stulpų. Jie tada buvo pasaulio riba. Po graikų gyveno romėnai.

Maurus išvijus, 1462m. atiteko Kastilijai, vėliau Ispanijai. 1704 metais užimtas anglųir olandų nuo 1714 metų,po Utrechto sutarties iki šiol priklauso Britanijai. Buvo laikotarpis, kai Ispanijos- Gibraltaro siena uždaryta, susisiekdavo keltais per Maroką.

Gyvena šalyje 28750 gyventojų. Plotas yra 8 kv.km. Šie duomenys yra atnaujinti ir patikslinti. Piniginis vienetas-Gibraltaro svaras. Oficialios kalbos anglų ir ispanų.

Pagal kai kuriuos duomenis plotas yra 6,5 kv.km. Pagal kitus- 5,8 kv.km. Aš netikrinau ir nepermatavau ploto. Bet šiemet iš Gibraltaro parsivežiau spausdintą informaciją, kur parašyta- 8. Kiekvienas nori savo šalį matyti didesne.

Gibraltaro sąsiauris skiria Europą nuo Afrikos. Bei jungia Viduržemio jūrą su Atlanto vandenynu. Juo skirtinguose gyliuose teka pastovi vandens srovė. Nes skiriasi vandens temperatūra ir sūrumas. Sąsiaurio siauriausia vieta apie 14 km.

Ką veikti Gibraltare? Jei nori pigiai apsipirkti, labai paprasta. Visur parduotuvės, pėsčiųjų gatvės. Eini ir perki. Jei nori pamatyti, atrodo visa šalis vienu žvilgsniu aprėpiama, greitai apeisi. Nė velnio.

Pirmiausia važiuojama ant uolos beždžionių pažiūrėti lyno keliu arba mikroautobusu. Aš rinkausi pastarąjį būdą. Kol užvažiuoji, vairuotojas prisistato gibraltariečiu, jog jo šeimos kelios kartos čia gyvena. Mažos šalies patriotas.

Prie beždžionių randasi įspūdinga šv.Mykolo urvas. Vienas iš 150 karstų. Oloje puiki akustika ir geras apšvietimas, joje vyksta koncertai. Piečiau yra Žydų vartai. Čia stovi simboliniai Heraklio stulpai- paminklas. Nuo jo vaizdas į šiaurinę Afriką.Tai masinis turistų traukos centras.

Ryčiau randasi gynybinis įrenginys O'Hara baterijos iš kurių ginklų buvo ginama uola iki pat Afrikos. Šiaurinėje uolos dalyje yra didžiosios apgulties tuneliai, Princesių Anos ir Karolinos baterijos. Tunelių ilgis 30 mylių, o kilometrais dar daugiau. Ir visa tai uoloje.

Sunku net įsivaizduoti, kokią milžinišką gynybinę reikšmę turėjo uola ir kiek įdėta darbo gynybai organizuoti. Rytinėje dalyje yra didžiulės nebenaudojamos vandens saugyklos. Gibraltare visada trūkdavo vandens. Buvo surenkamas lietaus vanduo ir filtruojamas.

Miesto pusėje žemiau stovi maurų pilis , pradėta statyti 711m. Pilies bokštas matyti ir iš viršaus- nuo beždžionių ir iš apačios- iš miesto.

Vakarinėje uolos pusėje yra Karolio V siena- gynybinis objektas, pastatytas 1540m. Dabar ja vaikšto turistai ir beždžionės. Atsargiai turistai- nesineškite rankoje maisto ar kokio vertingo daikto, beždžionės tikrina budrumą.

Ant uolos vakarinėje pusėje yra keletas kelių. Jais galima vaikščioti, stebėti vietinę fauną ir florą. Yra retų ir mums egzotinių gėlių, o ornitologai stebi retus paukščius. Čia yra įvairių nuosavybės objektų, gynybinių pastatų ir įrengimų. Pamatysite puikių panoraminių vaizdų. Bet būkite budrūs- beždžionės jus seka.

Pietinėje Gibraltaro dalyje yra Alamedos botanikos sodas nuo 1816 metų. Pakrantėje yra 100 tonų pabūklas, įrengtas XIXa. karalienės Viktorijos laikais. Tai gynybos dalis. Prisimenant Trafalgaro mūšį, kai britai sumušė ispanų- prancūzų laivyną.Jis įvyko 1805.10.21 dieną. Trafalgaro iškyšulys yra į vakarus nuo čia tiesia linija apie 60km. Mūšyje pasižymėjo admirolas Nelsonas. Yra šiame mieste ir Trafalgaro kapinės. Šv. Marijos Karūnavimo Katedra yra Pagrindinėje gatvėje. Anksčiau buvusi mečete, paversta katedra 1462m. Ji buvo labai pažeista Didžiosios Apgulties metu.

I Pasaulinį karą Gibraltaras praleido ramiai. Užtat II Pasaulinis karas sukrėtė. Kariškiams reikėjo teritorijos strateginiame taške. Buvo evakuota virš 16.000 žmonių- visi gyventojai, išskyrus karius. Man labai įsirėžė į atminti Evakuacijos paminklas miesto žiede- dramatiškas šeimų išskyrimas. Žmonės iškelti į Jamaiką, Madeirą, Šiaurės Airiją.

Pačiame iškyšulio gale stovi švyturys. Čia Europos taškas. Netoliese naujai pastatyta mečetė. Nedaug piečiau šio taško yra Tarifa- piečiausias Ispanijos ir kontinentinės Europos taškas.

Dar viena pramoga iš daugybės, kuri mane sužavėjo. Plaukėme į Algesiro įlanką stebėti delfinų. Tai populiari pramoga. Bet delfinų visiems užtenka. Tad ir aš pamačiau juos nardančius, iššokančius į orą būriais. Ir daug keltų zujančių tarp Afrikos ir Europos. Ir daug laivų.

Pagrindinė gatvė (Main street), išvertus iš anglų kalbos, atlieka savo funkciją. Daug įvairių parduotuvių. Pigios cigaretės. Suvenyrai. Gatvė pagrinde pėsčioji.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą