2013 m. birželio 27 d., ketvirtadienis

Viduržemio jūros centre

                               
  
                           
                                

                                

   Ar žinote, kur Viduržemio jūros centras? Jūra didžiulė. Labai svarbi Europai tiek gamtiniu, tiek poilsiniu, tiek kultūriniu ir istoriniu aspektais. Seniau jūra keliauti ir prekiauti buvo lengviau nei sausuma. Viduržemio jūra skyrė ir jungė skirtingus pasaulius: Europą ir Artimuosius Rytus. Kas valdė Viduržemio jūros centrą, valdė jūrą, kontroliavo prekybą. Geografinis jūros centras yra ties Malta.
                               

   Malta nedidelė valstybė. Įsikūrusi salose. Priklauso Europos Sąjungai. Valiuta - euras. Kelionėje po Maltą turėjau maltietiškų eurų monetų, bet visas išleidau. Maltoje mūsų supratimu nėra žiemos. Tik vėsiau, lietingiau, tamsiau.
                               

    Šalis yra tarp Sicilijos ir Tuniso. Netoli jos yra Italijos Pantelerijos sala. Piečiau yra piečiausia Italijai priklausanti Lampeduzos sala. Ar žinote kuo garsi? Ogi tuo, jog čia dažniausiai iš šiaurės Afrikos atplaukia pabėgėlių. Maltoje mačiau daug tamsaus gymio žmonių.
                               

   Skrendant į Maltą, galvojau, jog tai maža šalis ir ten nebus ką veikti. Plotu ji tikrai maža. Bet kultūrinėmis- istorinėmis vertybėmis ji labai gausiai "prisotinta".
                               

  Buvo miestų, kurie negirdėti visiškai, tačiau bažnyčios puošnumas, didumas pakerėdavo. O kol ją nufotografuoji, ima skambinti varpai. Bažnyčių Maltoje daug. Didelių ir gražių. Su dideliais kupolais. Religija yra labai svarbi Maltoje. Tai rodo daug kur Maltos vėliava plevėsuojanti su Vatikano vėliava.
                                          

  Yra nemažai savybių, Maltą išskiriančių iš kitų šalių. Eismas kaire puse. Nėra veikiančios geležinkelio linijos. Superurbanizuota. Net aplink aerouosto pakilimo taką visur namai. O miestai taip susilieję, jog nėra ne tik tarpo, bet ir miesto pavadinimo užrašo. Tai apsunkina kelionę.
                               

  Valetos aglomeracija apima 8 miestus, turinčius virš 10.000 žmonių. Čia neįskaičiuota pati Valeta.  Didžiausias Valetos aglomeracijos ir visos Maltos miestas yra Birkirkara. Kasdien teko pervažiuoti šį miestą.
                                

 Kadangi nėra miestą žyminčių ribų, tai nežinai kurio miesto bažnyčių kupolus matai.  Birkirkarą atskirdavau tik iš autobuso sustojimo pavadinimo. Teko važiuoti per Mostą su jos superdideliu kupolu bažnyčia. Mosta yra geografiniame salos centre. Todėl buvo saugiausias miestas anksčiau. Juk priešas gali atplaukti tik jūra. Mostos bažnyčios kupolas yra trečias Europoje. Po Romos ir Londono kupolų.
                               

   Gyvenau mieste Qawra ant Švento Pauliaus įlankos kranto. Kitame įlankos krante matėsi 2 Šv. Pauliaus salos. Miestas ilgas, išsišakojęs, nutįsęs palei įlanką. Tęsinys palei jūrą jau vadinosi Bugibba. Maltiečiai mėgsta daug pavadinimų, kažin kaip patys nesusimaišo.
                                

    Įlankoje ilsisi laiveliai ir jachtos. Naktį būna iliuminuotas jachtos stiebas. Įlankos gale yra tokia laiptinė tiesiog šaligatvyje. Ja gali užlipti į gatvę, nes krantai statūs. Beje Maltos salos pietinėje pakrantėje dar statesni krantai.
                              

   Šv. Pauliaus įlankos gale yra Wignacourt bokštas. Jis ant aukšto jūros kranto. Man patiko ten vaikščioti. Vietinis jaunimas ten drįbso prie pat bokšto ant 1 - 1,5 metro pločio uolos. Klausosi muzikos. Įlanka po kojomis.
                                

 Jūra gal 10 ar daugiau metrų žemiau. Kai nusibosta gulėti, jie šoka į jūrą ir plaukioja. Vienas šoko nuo bokšto papėdės iš kokių 15 metrų aukščio. Man ten buvo kaip kokia inscenizacija ant Viduržemio jūros kranto.
                                 

   Kitame įlankos krante yra 2 šv. Pauliaus salos. Jas mačiau per kiekvienus pusryčius. Jose yra šv. Pauliaus varpinė ir balto marmuro šv. Pauliaus skulptūra.

   Vietiniai, t.y. maltiečiai ateina prie jūros. Atsineša maisto, gėrimų. Guli ant uolų. Maudytis vyresni nelabai nori. Nors vanduo +24 +25 laipsnių. Labai jie mėgsta slėptis olose ant jūros kranto nuo saulės. Maltoje tokių yra daug, bangų išmuštų olų.
                               

   Eidavau maudytis ryte į jūrą prieš 7-ą valandą ryto. Tuomet dar tuščia pakrantė. Kartais yra koks debesėlis ar miglos virš jūros. Jūra šilta. Saulė pateka prieš 6 val. ryto.
                               

  Autobusai geri ir modernūs. Dauguma jų su veikiančiais kondicionieriais, tamsintais stiklais. Važinėja po visą salą. Kainuoja žmogui bilietas 2,60 euro visai dienai. Tiesa suprasti, ką sako įrašyta mergaitė sustojime, neįmanoma. Yra ir senovinių apvalainų formų autobusų. Teko tokiu važiuoti, bet manęs nesužavėjo.
                               

   Vietinių automobiliai įvairūs. Yra naujų, yra daug senesnių nei Lietuvoje. Netgi daug antikvarinių. Tačiau beveik visi nauji automobiliai Maltoje be kondicionierių. Važinėja jie, atsidarę priekinį dešinį vairuotojo pusės langą. Beveik visi automobiliai apdulkėję, gal vandens  ar plovyklų trūkumas?
                             

   Yra šalys turistinės ir neturistinės. Maltą priskirčiau prie labai turistinių. Čia suvenyrų masė ant kiekvieno kampo. Juos parduoda kasdien iki vėlyvo vakaro. Suvenyrų įvairovė didžiulė. Begalė beskonio kičo. Kavinių po stogu ir be sienų daugybė.
                             

   Labai daug turistinių laivų. Visokių dydžių. Siūlo įvairius kruizus. Valstybė salose, todėl gerai matosi iš jūros. Daug žvejybinių valčių. Jos tradiciškai dažomos išilgai ryškiomis skirtingų spalvų juostomis.
                               

   Gyventojai Maltoje saviti. Maltą valdė finikiečiai, romėnai. Prieš juos akmens amžius siekia 4000 metų prieš Kristų. Išlikę megalitinės šventyklos senesnės už Egipto piramide. Jos yra seniausi Europoje statiniai.
                               

   Žmonės kalba savita maltiečių kalba. Rašmenys lotyniški. Žmonės tamsiaplaukiai. Daug yra vietinių apkūnių ir visai storų žmonių. Storais klubais. Net vaikų iki brendimo yra storų. Tai kažkoks vietinis genotipas. Moterų skulptūrėlės plačiais klubais yra parduodamos turistams. Yra ir brangių rankų darbo tokių kūrinių.Archeologai yra radę daug vaisingumo deivių iš priešistorinės epochos.
                                                 

   Po Kristaus Maltą aplankė šventas Paulius. Tiksliau sakant, jį plukdė į teismą Romon, kai sudužo laivas prie Maltos. Tai įvyko 60 mūsų eros metais. Šv. Paulius laisvai gyveno Maltoje, skleidė krikščionybę.
                             

   1530 metais Maltą Karolis V padovanojo šv. Jono Riterių Ordinui.  Tada prasidėjo Maltos klestėjimo 250 metų laikotarpis. Šv. Jono Ordinas, įkurtas 1099 metais Jeruzalėje, persikėlęs į Rodą, vėliau į Maltą. Po to vadinasi iki šiol Maltos Ordinu.
                             

   Tiesa 1565 metais Maltą puolė turkai. Jų buvo kelis kartus daugiau nei besiginančių. Gynybai vadovavo Didysis magistras La Valetas. Jo gynybos principas buvo gintis tvirtovėse, bet ne pakrantėje. Turkai Maltos nepaėmė.
                             

    Sekančiais 1566 metais buvo pradėta statyti Valeta, kuri dabar yra sostinė. Tuometinis popiežius atsiuntė architektą. Miestas statytas planuotai, gražus, prie vandens šaltinių ir su kanalizacija, saugus.
                               

    Apgindami Maltą nuo turkų, jie apgynė ir krikščionišką pasaulį. Riteriai puošė ir turtino šalį. Kol juos okupavo Napoleono armija. Riteriams nepatiko prancūzų valdymas. Jie paprašė britų pagalbos. Didžioji Britanija valdė Maltą iki 1964 metų.
                               

    Valstybę sudaro 3 gyvenamos salos: Malta, Gozo ir Comino salos, kelios negyvenamos salelės. Gozo sala garsi savo įlankomis, uolomis, gražiais paplūdimiais. Garsusis "Žydrasis langas'' yra vakaruose. Tai natūrali arka Dwejra įlankoje.
                                

 Paplūdimiai unikalūs, atskiri, turi savo pavadinimus.  Gozo saloje tikras miestas yra Rabatas. Jis turi viduramžių gynybinę sieną ir citadelę. XIX a. gale Rabatą pervadino Viktorija, karalienės garbei.
                               

    Comino sala garsi savo arkomis krante. Ji nedidelė. Tačiau patogiausia arkas praplaukti laiveliu. Tokių kelionių čia pilna. Yra turų, kur apiplukdo visas salas.
Tarp Comino ir Cominotto salų yra žydroji lagūna. Gozo ir Comino salų pakrantės yra nardytojų rojus.
                               

    Dieną Maltoje karšta, o naktį neatvėsta. Teko vaikščioti po Maltą po vidurnakčio. Temperatūra apie +25 laipsnius. Pilnos kavinės turistų. Atsisėdi ant suolo ir žiūri į laivelius jūroje. Virš galvos kabo didelė tiksliai apvali pilnatis.
                               

   Jūra šilta ir sūri. Lengva plaukti. Krantas uolėtas. Patogiausia maudytis su specialiais maudymosi bateliais, nes uolos raižytos. Kur  uolų duobutėse išdžiūsta jūros vanduo, baltuoja druska.
                                   

   Žemės ūkio nedaug. Žolė nudžiuvusi. Auga vynuogės, vaismedžiai, daržovės. Juos reikia laistyti. Gėlės skveruose laistomos, o laukuose jų nėra. Pakelėse daug kaktusų. Auga eukaliptai, pušys, pinijos.
                               

   Salų krantai gana statūs ir aukšti. Pakrantės išraižytos. Dar kyšo iš jūros uolos ir salelės.
                               

   Kadangi Malta buvo svarbiausia  Europos krikščionybės tvirtovė, ginanti nuo musulmonų, joje yra daug tvirtovių. Net sunku suprasti, kur baigiasi viena, o prasideda kita. Valetos gale yra Šv. Elmo fortas , susidedąs iš viršutinio ir žemutinio.
                               

   Valeta yra ilgame pusiasalyje, kuris apsuptas giliomis, raižytomis įlankomis. Vaikščiojau po Valetą 2 dienas, tačiau visko nepavyko pamatyti. Todėl, kad ten visko daug. Vaikštai lyg atversta knyga. Stebina kaip per šimtmečius išliko tiek vertybių.
                               

    Valetoje gynybinė siena didžiulė, apsauginis griovys labai gilus. Buvome prie dabartinio parlamento. Ten tik pora sargybinių. Netoli stovi paminklas La Valetai.
                             

     Švento Jono katedra sostinėje didelė. Net sunkoka nufotografuoti. Bažnyčios labai didelės ir įspūdingos. Man krito į akį Karmelitų bažnyčia milžinišku kupolu. Graži iš lauko ir iš vidaus. Tik nufotografuoti problema siauroje gatvėje. Geriau matosi iš toliau, nuo įlankos.
                               

     Gatvės Valetoje ypatingos. Daug kur yra nemažas nuolydis, toliau pakilimas. Tik nufotografuoti tai sudėtinga. Teko ir lenkti, ir tūptis, ir atsigulti ant gatvės fotografuojant. Bendrakeleiviai žiūrėjo, kad neužvažiuotų mašina.
                                   

   Centrinės sostinės gatvės yra pėsčiųjų. Jose daug turistų.
                               

   Didžiojo Magistro rūmai. Čia prie Respublikos ir Šv. Liucijos gatvių sankryžos ilgai buvo valstybės valdžia. Čia labai ilgas dengtas žalias balkonas- galerija. Tokių trumpų balkonų- galerijų Maltoje labai daug.
                               
   Čia tam tikru laiku dainuoja ir šoka fontanai.  Klausėmės ir žiūrėjome.
                                

   Mdina yra pirma Maltos sostinė. Ji yra netoli salos centro. Ne prie jūros. Miestas aptvertas gynybine siena. Ant kalvos pietvakarinėje Maltos salos dalyje. Kalva ir tuo pačiu miestas dominuoja virš salos ir virš jūros.
                               

   Seniau buvo įtvirtinta Citadelė, vadinama Medina ir gyvenamas priemiestis arba Rabatas. Dabar yra  šalia Mdina ir Rabatas. Siauros viduramžių gatvelės. Stati kalva, nuo kurios labai toli matyti. Mdinos ir Rabato vaizdas geriausias iš toliau. Turistus čia vežioja arkliai karietomis.
                               

   Baroko stiliaus šv. Pauliaus Mdinos katedra yra nukentėjusi nuo žemės drebėjimo, tačiau atstatyta. Kaip dauguma pastatų katedra yra murzinai gelsvos spalvos. Miestas įtvirtintas . Yra Graikų ir Pagrindiniai miesto vartai.
                               

   Šalia Rabatas. Čia yra grota, kurioje 60 m.e. metais slėpėsi šv. Paulius. Jis krikštijo, atvertė į krikščionybę kitatikius. Katakombos. Virš jų šv. Pauliaus cerkvė. Čia prasidėjo Maltos krikščionybė.
                               

   Aplankėme Paolos miestą. Čia nustebino geros parduotuvės ir ...  moterų kalėjimas. Šią nedraugišką įstaigą fotografavau. Pastatas didelis, užima visą kvartalą, susideda iš seno ir naujo pastato. Viršuje spygliuotos vielos raizginiai.
                                             

   Dar patiko Paoloje milžiniška bažnyčia. Nors didelių bažnyčių čia yra beveik kiekviename mieste arba kitame po kelias.
   Šalia yra Taršino megalitinė šventykla, statyta apie 2200 metų prieš mūsų erą. Kita įžymybė tai požeminė 3 aukštų Hal Saflieni šventykla panašaus amžiaus, joje rasta ~7000 skeletų.
                               

   Reziume. Kas Maltoje patiko? Maži atstumai. Galima susikalbėti angliškai ir rusiškai. Šilta. Vasarą užtenka šortų ir trumpų rankovių, moterims net rankovių nereikia. Net naktį nereikia daugiau drabužių. Nereikia skėčio. Lengva nupirkti lauktuves. Nes vietinio vyno ir suvenyrų pilna visur. Lengva keliauti autobusais. Didelis pasirinkimas kelionių jūra.
                               

   Kas nepatiko? Apdulkėję mašinos. Šiukšlių yra daugokai. Kava. Mes gavome tirpią kavą. Per daug turizmas paverstas verslu. Kai norėjau surasti konkrečią bažnyčią Maltoje, turizmo vadybininkė patarė važiuoti dviaukščiu autobusu. O pasakoti apie lankomus objektus nenori. Visokias keliones siūlo ir viešbučiuose, ir ofisuose, ir tiesiog gatvėje.
                               

    Tačiau pažįstami nusipirko brangų kruizą už 59 eurus su pietumis, panardymais... Jiems trūko vietos atsisėsti, trūko vietos po stogu, saugančiu nuo saulės, todėl nepatiko. Maistas prastokas rytais.  Pusryčiams mažas pasirinkimas, net mineralinio vandens negauni. Saldumynų mažai, jų įvairovė dar mažesnė.
                                 

   Vakare geriau. Mėsa skani, jos pakankamai, yra sriubų. Raudonas ir baltas Maltos vynai pakankamai geri. Juos geri per vakarienę. Ypač patiko rožinis jų vynas. Gerai atšaldytas ir su gera kompanija.
                               

   Prekės Maltoje gana kokybiškos, tai matyt britų įtaka. Nupirkti juvelyriniai gaminiai ir drabužiai pasiteisino. Nors pirkta buvo ne tik sostinėje, gerose parduotuvėse, bet ir provincijoje mažesnėse krautuvėlėse.
                             

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą