2018 m. rugpjūčio 8 d., trečiadienis

Romantiška kunigaikštystė Alpėse


    
                                 

                                  

         Lichtenšteinas yra nedidelė kalnuota valstybė Europos centre. Šaliai vadovauja kunigaikštis. Jo pilis matoma iš tolo atvykstant į Vaducą.
                                  

         Būnant Vaduco centre, pilis matoma viešuje aukštai, iškilusi 120 metrų virš miesto. Ten važiuoja miesto transportas, bet į pilį turistai neįleidžiami.
                                     

          Kunigaikščio pilis Vaduce stovi 700 metų. Nuo 1938 metų ji yra oficiali kunigaikščio šeimos rezidencija.
                                  

         Vakarinė siena su Šveicarija eina Reino upe. Su Šveicarija Lichtenšteinas turi daug bendro- šveicariški frankai, nėra pasienyje muitinės patikros. Jam atstovauja trečiose šalyse Šveicarijos įstaigos. Lichtenšteino gyventojams buvo surengta apklausa, kokios šalies piliečiais jie jaučiasi. Dauguma atsakė, jog Šveicarijos piliečiais.
                                

       Kalba Lichtenšteine- vokiečių, alemanų dialektas. Vakarinė šalies dalis žemesnė. Rytuose kalnų grandinė ir siena su Austrija.  Šalis labai turtinga ir saugi.
                                         

       Daug bankų ir jų atstovybių. Dar daugiau įvairių firmų ir kompanijų. Jų skaičius viršija gyventojų skaičių. Lichtenšteinas pagal turtingumą yra tarp pirmaujančių Europoje ir pasaulyje.
                                

      Lictenšteinas yra lyg vartai į 2 rinkas- Europos Sąjungos ir Šveicarijos. Lichtenšteine gyvena 38 tūkstančiai gyventojų, o plotas yra 160 kvadratinių kilometrų.
                                      

        Šalis yra Europos centre, bet nepriklauso Europos Sąjungai. Ji yra šešta pagal mažumą valstybė pasaulyje ir ketvirta Europoje. Lichtenšteino  maksimalus ilgis yra 24,6 km, o plotis- 12,4 km.
                                  

       Vaducas yra Lictenšteino sostinė. Po jį vaikščiojau pėsčiomis. Mieste labai daug modernių skulptūrų. Tai gulinti apkūni moteris. Tai vartai- fontanas, kur vanduo skrenda puslankiu.
                                

      Parduotuvės tokios pat kaip Šveicarijoje. Bet kainos pasirodė mažesnės. Daug suvenyrų parduotuvių.
                                           
     Čia atvyksta daug turistų. Lichtenšteinas garsėja pašto ženklų leidimu,- filatelistams čia yra ką veikti.
                                             

         Mašinų numeriai juodi su raidėmis FL ir skaičiais. Priekyje raudonai mėlyna šalies vėliavėlė. Versle galioja sumažintų mokesčių tarifas, todėl tiek daug kompanijų.
                                   

      Klimatas gana švelnus. Nes pučia šilti vėjai fenai. Temperatūra žiemą nuo -10 iki +10C. Kalnuose čia populiarus kalnų slidinėjimas. Žiemos kurortas Malbunas turi 23 kilometrus slidinėjimo trasų. Jis randasi 1600 metrų virš jūros lygio aukštyje.
                                         

        Šalis kalnuota: žemiausia vieta yra 430 metrų aukštyje, aukščiausia Graušpico viršūnė 2599 metrų aukštyje.
                                

    Lichtenšteine 1984 metais leista balsuoti moterims- paskutinėje Europos valstybėje.
                                

     Čia daug kas gaminama, net vynas. Kunigaikštis turi vynuogynus ir vyno rūsius, kur galima paragauti ir įsigyti vyno. Į užsienį jis neeksportuojamas. Nors aš čia pirkau ispanišką vyną dėl kainos.
                                          

      Lichtenšteiną sudaro 11 komunų. Didžiausias miestas Šanas, antras- Vaducas. 1342 metais atsirado Vaduco grafystė.
                                  

       Šventojoje Romos Imperijoje įsikūrė Lichtenšteino kunigaikštystė 1719.01.23. Visiškai nepriklausomu Lichtenšteinas tapo 1806.07.12.
                                         

     Nuo 1923 metų galioja pasienio sutartis su Šveicarija. Dabartinis valdantis kunigaikštis yra Hansas Adamas II. Valdymo forma yra konstitucinė monarchija.
                                

      Lichtenšteino Nacionalinė šventė minima rugpjūčio 15 dieną.  Vaduco centre stovi didžiulio kubo formos Dailės muziejus. Kitas yra Pašto ir pašto ženklų muziejus, įėjimas į jį nemokamas.
                                       

      "Lichtenšteino lobynas"- demonstruoja mėnulio uolienos pavyzdžius iš Apollo 11 ir Apollo 17 ekspedicijų, kunigaikščio karūną, Faberže kiaušinius. Vaduco centre pradeda kelionę Citytrain traukinukas, kuris veža gražiausiomis vietomis.
                               

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą