2009 m. gruodžio 8 d., antradienis

Baidarėmis Juodąja Ančia

Plaukėme baidarėmis užsienyje. Mūsų kompaniją sudarė 8 žmonės , iš jų 2 vaikai. O užsienis buvo visai netolimas – Lenkija. Mes susirinkome iš skirtingų Lietuvos miestų ir regionų . Maršrutas driekėsi Juodosios Ančios upe ir Augustavo kanalu.
Atvykome į Frački kaimą esntį Seinų – Augustavo plente. Ponas Bogdanas , kuriam prieš tai buvom skambinę , jau laukė. Krauname mantą į jo mikroautobusą , sudedame baidares į priekabą ir važiuojame į maršruto pradžią . Plaukti galima ir tiesiog iš kiemo. Bet mes nutarėme patrumpinti maršrutą . Strelcovičnos kaime nuleidžiame savo transporto priemones į vandenį. Visi gavome liemenes ir sėdynių-atlošų paminkštinimą.
Plaukėme iš pradžių pievomis , krantai apaugę meldais . Vanduo vėsus – apie 16 laipsnių, skaidrus bet tamsokas . Upė platoka , srovė gera ,- tad plauk ir norėk. Galima tik vairuoti . Pakrantėse daug poilsio aikštelių . Jose yra :WC, stalas su suolais ir stogeliu, šiukšliadėžė. Viskas paprasta , neįmantru , bet tvarkinga . Prie mūsų kilo ir leidosi gandrai. Upėje matėme keletą ančių šeimų su ančiukais ir vieną gulbių su gulbiukais . Jie visi nebaikštūs. Upė vingiavo laukais kokius 4 – 6 kilometrus. Vėliau prasidėjo miškas.
Miške mažiau poilsio aikštelių. Upė labiau vingiuota. Krantai daug kur žemi. Bet yra nemažai ir skardžių. Yra nuvirtusių medžių , šakų , kamienų . Bet jie neužtveria upės. Gylis paprastai virš 1 metro , todėl akmenų nedaug. Kliūtis apiplaukti visur įmanoma .
Jalovyj Rog vietovėje , praplaukę skardžius , apiplaukę kilpą, stojame pailsėti . Išsilaipino mūsų 2 ekipažai. Ten buvo daug baidarių ir turistų . Užlipau čia pat ant kalvos , kurią ką tik apiplaukėme . Viršuje daug mažų namukų nakvynei bei valgykla su karštu maistu ir kitais patogumais . Tarp namukų pasigirdo garsus traškesys lyg degtų didelis laužas. Bet nei ugnies , nei dūmų. O pasirodo tuo metu savaime nugriuvo didelis medis į upę ir ją užtvėrė . O mūsų draugijos vienas ekipažas tuo metu plaukė pro tą medį. Nukrito už nugaros už kelių metrų. Jie atsisukę pamatė kokios grėsmės išvengė. Mums smagu buvo juos sutikti kaip kokius didvyrius. Poilsiavietės darbuotojai su visureigiu privažiavo prie kranto ir nupjovė medį .
Pailsėjus lengviau plaukti . Neužilg pasiekiame Rygol miestelį. Jis išsidėstęs kairiame krante, ilgas – virš kilometro. Miestuko pradžioje yra mūrinis tiltas . Prieš jį išsišakojimas. Reikia plaukti į dešinę. Bet mes nuplaukėme tiesiai iki šliuzo miestelio gale . Iš ten vandens kelias veda į Baltarusiją. Tad teko grįžti virš kilometro tiesiu vandens keliu, be srovės , su vandens lelijomis .
Nuplaukėme kur priklauso – prie šliuzo Sosnovek. Pasikėlėme su grupe baidarių keletu metrų aukščiau. Čia jau Augustavo kanalas. Jame yra keliolika šliuzų. Atplaukėme iki antro šliuzo – Mikašovkoje. Čia prie pat šliuzo prieina kelias , tiltas . Tad savo maršrutą baigėme iš pradžių patrumpinę , o po to jį pailginę . Iš viso nuplaukėme apie 18 kilometrų.
Grįžę pas Bogdaną į Frački , kepėme šašlykus, maudėmės Juodojoje Ančioje ir pirtyje.
Lenkijoje jų daug ir paprastų kaimo turizmo sodybų. Pavyzdžiui pirtis su dušu gale pastato ir kriaukle bei suskilusiu veidrodžiu . Atrodo chaotiškai- nugrius nuo vėjo ar sudegs, nes tarp įkaitusios krosnies ir akmenų bei sienų maži atstumai.
Ką vežtis į tokią kelionę? Ogi gerą nuotaiką. Maisto :dešrelių,pomidorų, agurkų. Termosai 2 rekomenduojami arbatai ir kavai. Viską į neperšlampamus maišus, užrišti, dėti į bagažinę, kuri turi dangtį. Fotoaparatą ir mobilų telefoną reikia įdėti vandeniui nepralaidžius maišelius. Gelbėjimosi liemenes ant savęs.

2 komentarai:

  1. Sveiki, atsiųskite prašau Bogdano iš Frački kontaktą, ačiū! saulius@balticxl.lt

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, atsiųskite Bogdano kontaktą ir man prašau!

    AtsakytiPanaikinti