2018 m. gruodžio 15 d., šeštadienis

Legnicoje- Piastų mieste.


                                              
                                
                                
                                


        Labai senas ir ypač gražus miestas pietrytinėje Lenkijoje. Legnica yra apskrities centras Žemutinėje Silezijoje. Anksčiau buvo vaivadijos centras. Atvykau į Legnicą vasarą.
                                

         Viduramžių bokštai dominavo mieste. Daug senų medžių teikė pavėsį ir puošė miestą. Legnica patiko iš pirmo žvilgsnio. Žemutinė Silezija yra turtinga vaivadija. Jos sostinė Vroclavas (vok. "Breslau"). Jame šimtai nykštukų, vieną dovanojo Vilniui.
                               

         Zlotoryja- aukso gavybos miestas netoli Legnicos. Gloguvas- šiauriau Legnicos yra vario gavybos miestas. Kitas miestas, net didesnis už Legnicą vaivadijoje yra Valbžichas.
                                

         Šalia jo yra garsiausia tame krašte Ksiąžo pilis, mėgstama turistų. Valbžichas yra akmens anglies gavybos ir kokso gamybos miestas. Dar vienas gražus kaimyninis miestas yra Zgoželecas Vokietijos pasienyje.
                                

         Jis anksčiau buvo vokiško Giorlico dalimi. Šių miestų kitokia istorija siekia I-ą tūkstantmetį po Kristaus. Čia lužitiečių žemės. Tai kitaip vadinami sorbai- kita slavų tauta.
                               

         Legnicą 1248- 1675 metais valdė Silezijos Piastai. Pirmasis dinastijos kunigaikštis buvo Boleslavas II Raguotasis. Valdė keturius šimtmečius Piastai. Jie neturėjo paveldėtojų.
                                         

        Miestas buvo didelis, turėjo 16.000 gyventojų. Legnica atiteko Austrijai. Dabar Legnicos centre modernus prekybos centras stikliniu fasadu vadinasi "Piastų galerija". Iš jo patogu išeiti ir įeiti iš kirtingų pusių.
                                

           Vėliau priklausė Prūsijai. Yra buvęs Vokietijos miestu. Po paskutinio karo Legnicoje buvo daugiausia sovietinės kariuomenės visoje Lenkijoje. Atsimenu kai sovietmečiu Breste ant traukinio vagono buvo užrašyta "Legnica"- maršruto pabaiga.
                               

         Miestas buvo sovietinio karinio suvienijimo centras, būstinė. Uždaras miestas. Į jį buvo nukreiptos NATO akys ir raketos. Vadinamas buvo " Mažoji Maskva". Mieste stovėjo lenkų- rusų draugystės paminklas.
                                

         1241 metais Legnicos mūšio lauke vyko mūšis su totorių kariuomene. Viduramžiais Piastų dinastija buvo ilga, stipri, turtinga. Jų šlovė pasiekia šiuos laikus.
                                

        Dabar Legnica Lenkijoje. Turi virš 100.000 gyventojų. Ji yra turtingo regiono centras. Aplink vario, nikelio, sidabro kasyklos.
                               

         Turistui krenta į akį Piastų pilis, stovinti apie 750 metų. 2 aukšti bokštai, uždaras kiemas, iškilusi ant kalvos miesto centre, apsupta parko. Po pilies kiemą leidžia laisvai vaikščioti, nors įvažiavime sėdi budintis.
                               

         Vienas iš bokštų pavadintas šv. Petro vardu. Tokio tipo pilis Legnicoje yra seniausia visoje Lenkijoje.Vartai nuo Laikrodžio vartų bokšto pusės renesansiniai, pastatyti 1533 metais.
                                

          Šalia pilies stovi aukštas Laikrodžio vartų bokštas. Jame yra turizmo informacijos centras. Anksčiau Legnicos miestas buvo apjuostas siena. Jos nebėra, liko bokštas. Plytinis su čerpių stogu.
                                        

        Turgaus aikštė yra kitas turistų traukos taškas. Joje yra senoji XVIII amžiaus barokinė rotušė, joje veikia teatras.  Išsirikiavę į eilę 8 arkadiniai namai puošniais fasadais. Juos vadina Silkių prekystaliais.  Toliau matosi Neptūno fontanas. Už jo šventųjų Petro ir Povilo katedra. Ji ryški ir didžiulė. Iš tolo matoma. Pagal ją lengva orientuotis mieste. Pastatyta ji XIV amžiuje, viduje krikštykla iš XIII amžiaus.
                              

         Už katedros naujoji rotušė- ypatingai gražus ir puošnus pastatas, kuris traukia akį. Man asmeniškai tai pats gražiausias Legnicos pastatas, nors dievinu pilis.
                                

          Dar viena aukšta dominuojanti yra evangelikų Mergelės Marijos bažnyčia. Jos interjere tamsūs suolai ir aukštos margos kolonos. 2 aukšti bokštai pažaliavusiomis smailėmis.
                                         

          Šv. Jono Krikštytojo barokinė dvibokštė bažnyčia irgi senamiestyje. Tai kompleksas su jėzuitų vienuolynu. Priklauso pranciškonams.
                                          

          Bažnyčios presbiterijoje yra Piastų mauzoliejus ir koplyčia. Jame Piastų dinastijos sarkofagai ir statulos. Netoli jų yra veikiantis Vario muziejus.
                                     

         Legnicą garsina vario gamykla ir futbolo klubas bei stadionas. Dar mieste yra  senas miesto parkas. Jame vandens telkinys su sala. Prieš šimtą metų čia buvo palmių šiltnamis, daug įvairių grožybių.
                                

         Per paskutinį karą Legnica nukentėjo tik dalinai. Kas išliko, buvo restauruota. Tuščiuose tarpuose, kur nukentėjo karo metu, pastatyti soc. realizmo pastatai. Vienas didžiulis pastatas yra Riterių akademija. Pastato ilgis panašus į Turgaus aikštės ilgį. Akademija turi vidinį kiemą, kuriame vyksta renginiai.
                              

          Legnicos mūšio laukas (lenk. "Legnickie Polie") yra šalia Legnicos. 1241.04.09 čia įvyko lenkų ir totorių armijų mūšis. Lenkų vadas Henrikas II Pamaldusis žuvo, lenkai pralaimėjo.
                                

        Tačiau tai sustabdė azijatų ordų žygius į Europą. To laiko buvo svarbiausias visoje Europoje mūšis, sustabdė totorių ekspansiją. Po kelių šimtų metų Jonas Sobieskis išgelbėjo Vieną ir dar kartą Europą. Puošnią barokinę bažnyčią su vienuolynu pastatė Legnicos mūšio lauke. Joje įrengtas Legnicos mūšio muziejus.
                                 

           Lenkija sparčiai tiesia autostradas. Dabar nuo Balstogės iki Legnicos galima nuvažiuoti autostrada: iki Varšuvos S8,  Varšuvos apvažiavimas, A2 iki Lodzės pradžios, S8 iki Vroclavo pabaigos, A4 iki Legnicos. Pastrasis etapas prasčiausias, nes autostrada sena, daug sunkvežimių, išvažinėta danga, mažai kuro kolonėlių ir poilsio aikštelių.
                               

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą