2018 m. gruodžio 17 d., pirmadienis

Novi Sadas- vartai į Balkanus


                                             
                                
                                
                                


          Antras pagal dydį Serbijos miestas Novi Sadas. Didelis miestas, turintis 250.000 gyventojų. Išvertus reiškia: "Naujasis sodas". Miestas įkurtas 1694 metais.
                               

           Tai Voivodinos autonominės provincijos sostinė. Kartu tai Pietų Bačkos administracinis centras. Miestas yra prekybos, gamybos ir kultūros centras. Novi Sadas pramintas :"Serbijos Atėnais".
                                

           Miestas Novi Sadas 2021 metais bus Europos kultūros sostinė. Antikos laikais prieš Kristų Novi Sado vietoje gyveno keltai, vėliau įsikūrė romėnai, buvo Romos provincijos Panonija dalis.
                                  

           Penktame amžiuje viską nuniokojo hunai. Vėliau atkeliavo slavai. Vėliau valdė Bizantija, po to Vengrija įtraukė į savo karalystę. 1526- 1687 metais buvo okupuotas osmanų.
                                       

         Miestas ant Dunojaus upės kranto. Kitoje pusėje Petrovaradino tvirtovė. Dabar tai kitas administracinis vienetas- Petrovaradinas.  Tai Novi Sado miesto dalis už upės. O už tvirtovės yra Nacionalinis parkas Fruška gora. Ten šalia, bet administracinis vienetas kitas- Sremska Kamenica. Į ten veda tiltas- Most Slobode (Laisvės).
                                

          Po osmanų okupacijos užėmė Habsburgai. 1749 metais Novi Sadas tapo laisvu karališku miestu.  Jie buvo katalikai. Primetė savo tikėjimą, Petrovaradine uždraudė stačiatikiams gyventi.
                               

         Ortodoksai, o tai buvo serbai, persikėlė per Dunojų į Petrovaradinski Šanacą, kuris pervadintas į Novi Sadą. Čia buvo daugiausia serbų. Antra tautinė grupė buvo vokiečiai- katalikai.
                               

          Serbai neturėjo savo valstybės. Novi Sadas tapo serbų atgimimo lopšiu. 1849 metais vengrų garnizonas bombardavo ir nuniokojo Novi Sadą iš Petrovaradino tvirtovės.
                                

          XIX amžiuje Novi Sadas priklausė Serbijos provincijai skirtingais pavadinimais. 1867 metais buvo panaikinta serbiška autonomija, Novi Sadas tapo Vengrijos dalimi.
                                

         Nacionalinė ir tikinčiųjų struktūra keitėsi vengrų ir katalikų naudai. Bet buvo margumynas. 1918.11.25 Novi Sade paskelbta unija su Serbų, kroatų ir slovėnų karalyste.
                                

          Vėliau tapo provincijos sostine. Po Antro pasaulinio karo miestas priklausė Jugoslavijai, buvo Voivodinos sostinė.
                                

           1999 metais Novi Sadą bombardavo NATO. Sunaikinti 3 jo tiltai per Dunojų, naftos perdirbimo gamykla. Buvo ekologinė katastrofa. Dabar tiltai atstatyti.
                                

           Prie miesto yra kanalas Dunojus- Tisa- Dunojus. Miestas yra prie Dunojaus S formos kilpos. Didžioji dalis miesto yra kairėje Dunojaus pusėje.
                                       

          Dešinėje pusėje pusėje Novi sado dalis- Petrovaradinas. Novi Sadas yra Voivodinos autonominės provincijos sostinė. Voivodina išvertus iš serbų kalbos reiškia "kunigaikštystė".
                                        

          Liepos mėnesį Novi Sade vyksta EXIT muzikos festivaliai. Mieste vyko daug krepšinio, tinklinio, sambo, dziudo, karate, teniso čempionatų.
                                       

         Novi Sade veikia sinagoga, katalikų bažnyčia, pravoslavų cerkvė. Įvairovė. Katalikų Švč. Marijos bažnyčia, tiksliau katedra pačiame miesto centre. Ten didelė aikštė.
                                       

        Kitoje aikštės dalyje yra Vyriausybės pastatas. Priešais jį Svetozaro Miletičiaus, politinio veikėjo paminklas. Jo vardo aikštė. Jis gyveno 1826- 1901 metais.
                                       

        Dunojaus gatvė. Turistai, pėstieji, kavinės. Pėsčiųjų gatvė. Kavinės su skėčiais gatvėje. Šioje centrinėje Novi Sado dalyje daug žmonių, šurmulio, savotiško lengvo chaoso.
                                 

           Juk čia nėra Europos Sąjunga. Čia vartai į Balkanus. Geografiškai žiūrint, čia baigiasi  Panonijos lyguma. Dunojus. Už didžiosios upės tuoj prasideda kalnai. Balkanai yra kalnuoti ir įvairūs.
                               

          2019 metais Novi Sadas Europos jaunimo sostinė. Sinagoga didelė, joje gera akustika, geras apšvietimas. Viduje šviesu. Yra muziejus. Sinagoga miesto centre tarp namų, todėl sunku ją nufotografuoti.
                                    

              Įspūdingi Vyskupų rūmai arba Vladičanski dvor. Tai įspūdingas pastatas, vienas gražiausių mieste. Stilių mišinys. Pastatyti rūmai 1901 metais.
                               

            Priešais serbų poeto Zmaj Jovina paminklas. Šalia jo vardo gatvė. Stačiatikių cerkvė- soboras.
                                  

            Viduje gana erdvi ir šviesi. Novi Sade skirtingų religijų maldos namai atviri turistams, nedraudžia fotografuoti. Tolerancija. "Serbijos Atėnai".
                               
              Pėsčiomis atėjus į Dunojaus parką, už nugaros paliekame miesto centrą, žmonių šurmulį. Senamiestyje keisti praėjimai, balkonai, yra netvarkos. Čia prasideda Balkanai.
                                        

            Parke dideli žali medžiai, gėlės, yra paminklų. Už parko upė, tiltai.  Už Dunojaus gerai matosi Petrovaradino tvirtovė. Palei upę populiaru vaikščioti. Erdvu. Matosi 3 atstatyti tiltai. Vieno tilto liekanos. 
                                           


3 komentarai:

  1. Novi Sad reiškia ne "nauja gamykla", o "naujas sodas". Sad bemaž visose slavų kalbose reiškia sodą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū Jums. Aš irgi taip galvojau. Bet buvo lietuvis gidas profesionalas, kuris sakė, jog "gamykla". Pataisysiu.

    AtsakytiPanaikinti