2019 m. gruodžio 12 d., ketvirtadienis

Žiemą Malborko pilyje

                                       
      

       Žiema nėra turistinis sezonas Lenkijos gotiškų pilių regione. Tačiau tai yra galimybė giliau įsigilinti į Malborko pilį. Tai buvęs Marienburgas.
                                       

        Didžiausia plytinė pilis Europoje. Virš 20 hektarų užimanti pilis tiesiog užima kvapą. Sunku akimis aprėpti tokį plotą.
                                       

        Marienburgas  buvo Kryžiuočių ordino valstybės sostinė. Iš čia buvo rengiami žygiai į pagoniškas žemes- Prūsiją, Lietuvą. Kryžiuočiai kardu ir ugnimi nešė tikėjimą į Lietuvą. Vėliau Lietuvai apsikrikštijus vis tiek dar nešė.
                                        

         Iš Marienburgo plito pilių statybos technologijos ir mados. Su kryžiuočiais mūsų didieji kunigaikščiai kariavo, pykosi ir taikėsi. Pasirašinėjo sutartis. Pakliūdavo į nelaisvę. Malborko pilyje kalėjo mūsų kunigaikštis Kęstutis 1361 metais. Jo kambarys buvo aukštutinės pilies apačioje, plotu didesnis nei kitų belaisvių, su vienu langu, kalėjo jis apie 6 savaites.
                                         

          Šildymo sistema su krosnimis apačioje ir ortakiais kylančia šiluma ten kur reikia. Žiemą apsilankius pilyje tikrai nebuvo šalta.
                                      

           Aukštutinėje pilyje buvo virtuvė. Mėsą jie valgė 3 kartus per savaitę. Maistas išdėstytas ant stalo ir netgi kvepia virtuve. Grūdai, duona, kiaušiniai, sūris, alus, vynas. Virtuvėje pastoviai virė darbas.
                                          

          Virš jos buvo Ordino iždas. Virėjai sugebėjo prasmukti ir apvogti iždą. Bet kai ėmė auksinius pinigus pardavinėti, įkliuvo. Sako, jog pelės bėgiojo su auksinėmis monetomis dantyse.
                                       
        Netoliese yra teisingumo patalpa. Gal būt yai vadinama teismu. Visokių institucijų reikėjo. Kita didelė patalpa buvo tarybos ( mūsų seimo atitikmuo). Pasieniais išdėstyti krėslai, vienas jų ypač išskirtinis.
                                        

        Marienburgas arba Marijos miestas (pilis). Ordinas buvo vienuolių. Aukštutinė pilis buvo tik vyrų zona. Nes tai buvo vienuolynas. Moterys nebuvo įleidžiamos. Vienuoliai kreipėsi į popiežių, kad leistų moteriai jiems padėti.
                                        

         Popiežius atsakė, jog išimties tvarka gali būti tik vyresnė nei 60 metų. Dar kartą kreipėsi, lyg ir sutiko , kad būtų 2 po 30 metų. Nežinau ar įgyvendino tai. Kaip anekdote, geriau tada 3 po 20 metų.
                                             

            Įdomi vieta yra WC. Jis buvo aukštutinėje pilyje toliausiai dešinėje pusėje. Keliasdešimt metrų. Pakeliui buvo velniukai su sparnais.
                                        

            Atstumas pagal sparnų padėtį rodomas tam, kad žinotum ar spėsi nueiti, kur karalius pėsčias vaikšto. Tualetai aukštai, pridėta kopūstų lapų, kurie atstojo popierių, kuris tada buvo per brangus.
                                        

            Bažnyčia didelė aukšta gotikinė. Vartai auksiniai. Bažnyčios priekyje vietoj vieno lango yra didžiulė- 8 metrų aukščio Marijos skulptūra iš lauko pusės.
                                        

         Koplyčia irgi gotikinė. Mažesnė, tamsesnė. Joje buvo laidojami aukščiausio laipsnio ordino kunigaikščių palaikai. Koplyčia dedikuota šv. Onai.
Miegamieji nebuvo dideli. O lovos buvo ypač trumpos. Žinome, kad vidurmažiais žmonės buvo mažesni.Bet lovų dydis stebina.
                                         

         Valdovų rūmuose buvo vasaros restoranas vakarinėje pusėje arčiau Nogato upės. Jogailos armija buvo apsupusi pilį, tačiau nepaėmė. Šovė, sviedinys įstrigęs virš židinio.
                                       

         Nepataikė į koloną, kuri viena laiko visą patalpos stogą.
Žemoji salė buvo su keliomis kolonomis. Dekoruota žaliais augaliniais motyvais. Tais laikais žali dažai buvo labai brangūs.
                                        

       Aukštutinėje pilyje yra bokštas, aukščiausiai iškilusi Malborko pilies dalis. Deja  jis prieinamas tik šiltuoju metų laiku: nuo gegužės iki rugsėjo. Žiemą ten nepatekau.
Vidurinė pilis. Didžioji rezidencija- 3 kolonos, gotikinės lubos ir daug šildymo angų grindyse.
                                                

         Šioje pilyje yra įvairių ginklų kolekcija- paroda. Kryžiuočių ginklai. Jie matyti, eksponuojami seniai. Tai šaunamieji ir šaltieji ginklai. Kryžiuočiai garsėjo ginklų gamyba.
                                     

       Net mes vadiname jų palikuonis "vokiečiais" kaip niekas kitas pasaulyje. Nes kaunantis su kryžiuočiais žemaičiai sakė "Vo kiets", nes negalėjo įveikti jų šarvų.
                                

         Kita kolekcija "Rytų kariuomenė- iždas" - paroda yra rytų šalių viduramžių ginklai. Jie kitokios formos, labiau žalojantys, žiaurūs. Tai persų, indų, afganų, turkų, balkaniečių ginklai. Kolekcija įspūdinga ir verta ten nuvykti.
                                          

        Vidurinė pilis buvo didžiojo magistro ir didžiojo komtūro buveine. Tai Ordino valstybės politinis ir ekonominis centras. Vidurinė pilis žemiau, todėl ir WC čia žemiau. Gdanisko (taip vadinamas čia WC) matomas tiesiai nuo stovėjimo aikštelės.
                                    

          Pastato dalis išsikišusi ir pakibusi virš griovio. Ant stogo kampo tupi pelėda- išminties simbolis, saugojo ten tupinčius.
Žemutinė pilis buvo ūkinė komplekso dalis.
                                         

         1457 metais Kazimieras Jogailaitis nusipirko Marienburgo pilį už 660 kg aukso. Tai vyko 13 metų karo metu tarp Lenkijos ir Kryžiuočių ordino. Žemaičiai tuo metu užėmė Klaipėdą.  O Lenkija prisijungė nemažai kryžiuočių žemių. Gaila, kad LDK nepadėjo lenkams, praleido progą praplėsti šalį, atkeršyti už skriaudas.
                                        

         Įėjimas į visas 3 pilis ir bendras buvo saugomi pakeliamų tiltų, po jais grioviuose buvo vanduo.
                                        

          Pačiam mieste Malborke žiemą mažai žmonių ir automobilių. Ant tilto per Nogatą nėra turistų.
                                       


1 komentaras:

  1. keliaujant pamatai, kokie visi yra nuostabūs, unikalūs, kuo daugiau saviraiškos ir darymo to, ką nori daryti.. grįžus po kelionių paprastas laikas, kad ir būti šiltuose namuose, būna visai kitoks https://www.sanleja.lt/katalogas/cooper-hunter/

    AtsakytiPanaikinti