2019 m. gruodžio 3 d., antradienis

Flandrijos brangakmenis- Gentas

                               


              

           Vienas iš Flandrijos didžiausių miestų ir turistų traukos centrų Gentas nustebino architektūros paminklų gausa. Mieste pilna atsipalaidavusių turistų. Miestas tikras brangakmenis- daugybė nuostabių viduramžių paminklų. Nors brangakmenių sostinė Belgijoje yra Antverpenas- jis pirmauja deimantų apdirbimo srityje visame pasaulyje.
                               

          Tiesa vyko miesto dienos. Upėje plaukiojo laivai. Pėsčiųjų zonose daugybė švenčiančių. Alaus rūšių suskaičiuoti nesugebėjau.
                                

         Gentas įkurtas VII amžiuje. Antro tūkstantmečio pradžioje jis buvo didesnis už Londoną. Suklestėjo dėka tekstilės ir prekybos grūdais. Miestas jau viduramžiais klestėjo, buvo turtingas.
                                

         Belgija susideda iš 10 provincijų. Vienos jų, Rytų Flandrijos centras yra Gentas. Po Briuselio ir Antverpeno jis yra trečias pagal dydį Belgijos miestas. Jame gyvena apie 250.000 žmonių.
                                

             Žymiausias objektas mieste yra šv. Bavo katedra. 942 metais pastatyta bažnyčia. Gotika. Jano van Eycko altorius 3,5 * 4,6 metrų dydžio išskleidžiamas. Sukūrė kartu su broliu Hubertu.
                               

          12 dalių altorius. Jis yra katedros pusrūsyje.
Kitas objektas netoliese- Gerard Devil pilis. Ji tiesiog išdygusi iš vandens.
Tolėliau Belfry bokštas 91 metrų aukščio su laikrodžiu. Bokštas yra aukščiausias Belgijoje.
                               

         Viršuje per šventes plevėsuoja vėliavos, kurios prideda šventiškumo, iškilmingumo. Netoli jo katedra. Jie visi stengiasi pamatyti Gento altorių. Jo neleidžia fotografuoti.
                                

         Tačiau yra padaryta daug meno kūrinių, skirtų altoriui. Katedra labai aukšta, spalvotais vitražais. Dideli rūsiai, kuriuose prieblanda, atrodo, jog atsidūrei viduramžiuose.
                                

         Graslei namai prie Graslei kanalo. Tai gražiausi gildijos namai mieste. Kanalu plaukioja laivai ir maži laiveliai. Namai Brabanto gotikos stiliaus. Gente teka Leie ir Šelda. Vandens keliai išvystyti.
                                

           XIII amžiuje statyti gūdų sandėliai.
Prie Kraanlei kanalo puošnus barokinis pastatas su Neptūnu. Tai senas žuvų turgus.
                                

        Kitas ilgas viduramžiškas pastatas anksčiau buvo žuvų turgus, vėliau tapęs daržovių turgumi.
                                

       Gravensteen- pastatyta apie 1200 metus- viena stipriausių Vakarų Europos pilių. Ji išaugusi iš Leie upės. Priešais pilį Sint Veerleplein aikštė- seniausia Gente. Čia daug alaus barų it parduotuvių.
                                

        Švento Mykolo neogotikinė bažnyčia prie to paties pavadinimo tilto.
Korenlei kanalas platus. Einant gatve žydi gėlės, kitame krante- gražūs namai. Daug alaus rūšių, daug jį naudojančių, daug linksmų žmonių.
                                

        Daugybė alų geria tiesiog po atviru dangumi. Išgertą alų reikia išleisti. Gente nėra problemos, tai tiesiog gatvėje, labai patogu, ypač vyrams.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą