2022 m. lapkričio 18 d., penktadienis

Sostinė archipelage

            

                                                     


                                                      


                                                                                                                         

                      Arba “Šiaurės Venecija”. Tokie yra Stokholmo pavadinimai ar epitetai. Švedijos sostinė mane nustebino salų gausa. Tarp jų daug tiltų ir plaukiojantys laivai.

                                                     


                    Stokholmo archipelage yra apie 24.000 salų, tarp jų yra trečia pagal dydį Švedijos sala. Šis archipelagas didžiausias Švedijoje. Natūralu, kad salų dydžių ir jų pavadinimų neišvardinsiu.

                                               


          Švedija yra didžiausia Skandinavijos valstybė. Stokholmas yra didžiausias Švedijos miestas ir sostinė. Bet ne seniausias. Jis įkurtas 1252 metais Stadsholmeno saloje Birgerio Jarlo. Seniausias Švedijos miestas yra Birka Melareno ežero saloje įkurtas miestas. Stokholmas įkurtas tarp Melareno įlankos ir Baltijos jūros. Jis buvo neprieinamas priešams.

                                              


              Švedai išsilavinę, kultūringi, labai draugiški ir gana ramūs. Stokholme neateina į galvą mintis, kad gali kas nors užpulti ar pakenkti. Atvirkščiai,- švedai linkę padėti turistams. Stokholmas draugiškas visiems į jį atvykstantiems svečiams.

                                                 


             Stokholme ir visame Švedijoje yra kelios svarbios šventės. Linksmiausia yra Midsomerio arba Vidurvasario šventė birželio 24 dieną. Valborgo šventė būna balandžio 30 dieną. Tai raganų naktis arba pavasario pradžia. Deginami laužai. Šventos Liucijos šventė yra gruodžio 13 dieną. Tai šviesos šventė,- merginos su gėlėmis ir žvakėmis. Ir aišku šv. Kalėdos.

                                      


              Maistas panašus į mūsų. populiarūs maltos mėsos kukuliai. Paplitę gaminiai iš briedienos. Bulkutės su cinamonu, šafranu ar kardamonu. Iš gėrimų populiarus alus ar stipresnis 40 laipsnių Akvavitas. Archipelage miestas, tad žuvys sudaro žymią raciono dalį. populiari lašiša ir įvairūs būdais pagaminta silkė. Švedas mane supažindino su gausybe silkių ir jas pamėgau. Lietuvoje tokių nėra.

                                               

             Stokholme gyvena beveik milijonas gyventojų. Tai didžiausias Švedijos ir visos Skandinavijos miestas. Jame yra metro.                                 


                 Dalahestas yra Dalarnos regiono raudonas medinis arklys. Jis populiarus ir Stokholme. Turiu ant sienos mažą raudoną dalahestą- magnetuką. Primena Stokholmą. Dalarna yra šiauriau sostinės šalies viduryje. Nedideliame Moros mieste vyksta tradicinis lygumų slidžių maratonas kasmet. Šiemet vyko jubiliejinis 100-asis maratonas. Vyko pirmą kovo savaitę kasdien,- tai dieną, tai naktį. Trasos 45 ir 90 km ilgio. Gerai paruoštos trasos. Vadinasi Vasaloppetas. Viduramžiais tuo maršrutu bėgo švedų karalius Vaza.

                                                


              Atvykus į Stokholmą stebina ramus švedų būdas. Jie nelinkę skubėti ir skųstis. Matosi, jog visiems visko užtenka. Švedija apie 300 metų nekariavo, jų tiek metų nebuvo okupavę. Pilnos krantinės su pritvirtintais laivais.

                                                 


          Pakeliaukime po Stokholmą. Gamla Stan (senamiestis). Išsidėstęs 3 salose: Stadsholmen, Riddarholmen ir Helgeandsholmen. Stortorget yra senamiesčio aikštė, dažniausiai atpažįstama iš albumų ir atvirukų. Viduramžiai čia buvo Stokholmo centras- čia atvyko turistai ir svečiai, čia buvo rotušė.

                                     


             

             Šalia aikštės stovi katedra su 66 metrų aukščio varpinė. Gotikinis senas pastatas 1740 metais tapo barokiniais. Katedroje vyko dabartinio Švedijos karaliaus Karolio XVI santuoka su Silvija Sommerplat. Čia atsisveikino su Olafu Palme, Švedijos premjeru 1986 metais, nušautu miesto centre.

                                                 




                   Stadhuset yra rotušė. Ji pradėta statyti 1911 metais, prireikė 8 milijonų plytų. Pastatyta per 12 metų. 106 metrų aukščio kvadratinis bokštas. Rotušė matoma iš daugelio Stokholmo vietų. Jos siluetas specifinis ir nesumaišysi su kitu pastatu. Stovi ant jūros kranto. Vaikščioti po ir aplink rotušę smagu, gražūs vaizdai. Po rotuše vieša erdvė. Kasmet gruodžio 10 dieną rotušėje vyksta puota, skirta Nobelio premijos laureatams.

                                                  


                 Djugardenas. Sala, kuri man įsiminė Stokholme. Čia galima ateiti per tiltą arba atplaukti laivu. Švedijos sostinėje vandens transporto paplitęs kaip autobusas. Iš toli matomas Skandinavijos muziejus, kurio gražus ir didelis pastatas išnyra virš kitų. Bet daugi turistų ir man netoliese yra įdomesnis pastatas. Tai Gustavo Vazos muziejus. 1628 metais ką tik pastatytas prabangus laivas nuskendo už 1300 metrų nuo doko. Visas laivas pastate. Šalia galeono 4 aukštai turistams.

                                                    


               Netoli nuo čia Djugardene yra Estonijos kelto memorialas. Santūrus, net paprastas, bet verčiantis susimąstyti. 1994.09.27 buvo Baltijos jūroje audra. Per nelaimę dingo 757 žmonės. Iškaltos pavardės dingusių.

                                             


             Už kilometro Djugardene kitas žymus muziejus. ABBA muziejus. Tų laikų drabužiai, muzika. Galima tapti 5-u grupės nariu. Galima pasimatuoti grupės drabužius. Galima įrašų studijoje sudainuoti jų dainą. Legendinė ABBA.

                                                


             Dar toliau yra Griona Lund- seniausias Švedijoje atrakcionų parkas.. Įkurtas 1883 metais. Jis užima teritoriją, yra aukštas ir matosi iš toli. Ten galima atplaukti keltu.

                                               


             Švedijos istorija įvairialypė, kova už nepriklausomybę nuo Danijos viduramžių. 1397 metais pasirašyta Kalmaro unija tarp 3 karalystės: Švedijos, Danijos ir Norvegijos. Tai buvo atsvara vokiečių dominavimui Baltijos jūroje. Laikinai padėjo, bet išliko vidinės įtampos ir priešpriešos, ypač tarp Švedijos ir Danijos. 1434- 1436 metais įvyko kasyklų darbininkų sukilimas prieš karalių Eriką. Nuo tada Stokholmas įgyja Švedijos sostinės ir švedų susivienijimo centro srityje. Pradeda vadovauti Sture giminė. Švedai laimi Brunkenbergo mūšį prie Stokholmo, valdo savo sostinę, bet pilnai negali atsiskirti nuo unijos. 1513 metais Danijos karaliumi tampa Kristijonas II. 1520 metais jis tampa Švedijos karaliumi. Jis į savo inauguraciją pasikviečia daug žymių švedų. Buvo klastingai suplanavęs išžudyti svečius, taip ir pasielgė. Sukilo švedai, jiems vadovavo Gustavas Vaza. Nuvertė danų karalių. Tada prasideda švedų kilimas nuo dugno. Gustavas Vaza atsiskyrė nuo popiežiaus, palaikė liuteronų tikybą. Stokholmas auga, pasiekia 30.000 gyventojų buvusių 7.000 danų valdymo laikais. Švediją Gustavas Vaza suvienija. XVII amžiuje Stokholmas jau tikra sostinė tikros europietiškos Švedijos.

                                                     


           1700- 1721 metais vyko Šiaurės karas. Iki tol Švedija buvo stipriausia valstybė Baltijos jūroje. Švedijai priklausė Estija, Livonija, Karelija, šiaurinės Vokietijos teritorijos ir Ingrija. Ingrai buvo tauta, kuri gyveno prie Suomių įlankos. Švedijos karalius Karolis XII mūsų LDK karalių Augustą II nuvertė. 1710 metais Stokholmą apėmė maras, mirė apie 20.000 žmonių.

                                              


            Po to keitėsi Švedijos karalių vardai. Dinastija ta pati. Švedija augo, stiprėjo. 1818 metais mirus Karoliai XIII, neliko įpėdinio. Švedijos parlamentas išrinko prancūzų maršalą Žaną Batistą Bernadotą karaliumi. Jo palikuonys jau 200 metų valdo Švediją. Dabartinis karalius Karolis XVI Gustavas yra jo palikuonis.                


           Ridarholmo bažnyčia yra svarbiausia Švedijoje, joje nevyksta 200 metų apeigos. Čia laidojami monarchai. Nuo 1624 metų princesės Kristinos iki 1950 metų Gustavo V palaikai. Tai maža sala sostinės centras.    


            Esu lietuvis, todėl aplankau Lietuvos ambasadą Stokholme. Ji randasi Grevgatan 5. Ten nuveda vietinis švedas. Man malonu nusifotografuoti prie mūsų atstovų Švedijoje darbovietės. Rami gatvės sostinės centras. Kai žinai, rasti lengva.


             Hiotorget aikštėje pasitinka pistoletas užmegztu vamzdžiu. 


          Einame į Skeppsholmen salą, toliau į Kastellholmen salą. Jos visos sujungtos tiltu. Paskutinė sala su kalva, bet su pilaite ant s. Į ją nepavyksta užeiti, nes rezervuota renginiui. Tačiau pasigrožėti Stokholmu nuo kalvos pavyko. Aplink vandenyje zuja motorinės valtys ir laiveliai. Priešais pramogų parkas Djurgardene. 


            Parėjus iš salų, pasitinka Nacionalinis muziejus. Skamba patikimai, atrodo įdomiai. Pastatas prie vandens ir solidus. Eksponatų daug ir jie įspūdingi. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą