2018 m. lapkričio 18 d., sekmadienis

Vokiečių Roma- Bambergas.

                                        
                          

                             
                                        

         Bambergas taip yra vadinamas, nes įsikūręs ant 7 kalvų. Miestas su turtinga istorija. Buvo kunigaikštystės sostinė apie 800 metų.
                                

         Bamberge išspausdinta pirma vokiška knyga istorijoje 1459 metais. Bambergas nenukentėjo per antrą pasaulinį karą. Tai dar ne visi ypatingi Bambergo nuopelnai.
                                

         Bambergo katedroje yra palaidotas popiežius Klemensas II, kuris popiežiavo 1046- 1047 metais. Vokiečiai buvo 8 popiežiai, 3 iš jų gimę Vokietijoje.
                               

        Tik vienintelis Klemensas II palaidotas Vokietijoje. Jis prieš tai buvo Bambergo vyskupu, gimęs Saksonijoje. Bambergas yra imperinis miestas.
                                

          Iš istorijos žinimoe, jog buvo Šventosios Romos imperija. Tapęs popiežiumi, Klemensas II karūnavo imperatorių Henriką III.
                                

         Miestas Bambergas nėra didelis. Apie 77.000 gyventojų. Miestas yra ir upių uostas. Teka Regnicas, įtekantis į Mainą. Miestas ne be reikalo vadinamas "vokiška Venecija".
                                

       UNESCO saugo Bambergą nuo 1993 metų. Tai Frankonijos miestas, ji savo ruožtu yra Bavarijos dalis. Bavarija yra viena turtingiausių ir laisviausių Vokietijos žemių. Pats Bambergas prijungtas prie Bavarijos tik 1802 metais. Jau  virš tūkstančio metų  yra vyskupijos centras.
                                

          Bambergo panoramoje kalvos ir bažnyčių bokštai. Einant per miestą pastebi upę, pakrantėje išsidėsčiusius namus, kur tikrai norėtųsi gyventi. Panorama nereali pakrantėje.
                                       

         1507 metais išleistas Bambergo baudžiamasis teisynas. II pasaulinio karo metu Bamberge buvo JAV kariuomenė dislokuota. Tikriausiai tai apsaugojo miestą nuo sugriovimo.
                              

            Miestas iš 3 istorinių dalių- senasis vyskupų miestas, salos miestas, rinkos sodininkų miestas.
                               

         Katedra romaniškos- gotiškos architektūros. 4 bokštų, fotografuojant problematiška apimti visus aukštus bokštus. Katedroje yra popiežiaus Klemenso II palaikai.
                               

       Dar yra imperatoriaus Henriko II ir imperatorės Kunigundos palaikai. Paslaptingiausias yra Bambergo raitelis. Niekas nežino, kas yra raitelis.
                                     

      Kiti faktai daugiau mažiau žinomi. Todėl Bambergo raitelis labiausiai pritraukia turistus. Jis yra apie 1230 metų kūrybos, gotiško stiliaus. Manoma, jog tai yra karališka asmenybė iš Vengrijos.
                                

      Šv. Petro ir šv. Jurgio katedra yra imperatoriaus Henriko II statyba 1002- 1012 metais. Ant katedros kalvos yra Alt Hofhaltung rūmai ir naujieji barokiniai rūmai. Jie yra senoji ir naujoji vyskupų rezidencija. Dar yra Altenburgo pilis ir Senasis Teismas.
                               

             Šalia švento Mykolo vienuolynas su rožynais. Gražu buvo tarp gėlių maklinėti. Nuo ten dar vaizdai žemyn į salos pusę.
                                  

         Naujoji rezidencija yra L formos pastatas. Kitoje jo pusėje rožynai. Takai tiesiomis linijomis, daug skulptūrų.
                                 

       Kaip visuos turistiniuose taškuose, ant katedros kalvos vokiečiai senukai laukia turistų. Parduoda suvenyrus- puodelius, lėkštutes, magnetukus. Vienas ypatingas suvenyras- rūkytas alus.
                                            

         Jis yra šviesus ir tamsus. Teko pirkti alaus, nes jis būdingas tik Bambergui. Salos rajone sėdome prie stalo, pasiėmėme vokiškų dešrelių su garstyčiomis, užsigėrėme rūkytu Bambergo alumi. Kas Bamberge pagaminta, tą Bamberge reikia ir išbandyti, paragauti.
                                

       Tilto rotušė- nuostabus pastatas upės saloje. Vaizdas yra, žiūrint iš kito kranto. Nes vyskupas nedavė žemės miestiečiams.
                                 

      Tad miestas dirbtinėje saloje pastatė senąją rotušę- nuostabų fachverko kūrinį. Gerai įsižiūrėkite į paveikslą ant sienos. Ten matyti kažkieno koja, kuris gali įkristi į upę, koja jau virš vandens.
                                

         Eini senamiesčiu, kur aplink kavinės po atviru dangumi. Prieini senąją rotušę, arka po jos bokštu praeini. Iš arti gražiai atrodo pastatas išaugęs iš vandens.
                                        

           Mažoji Venecija- Bambergo sala su ilga pakrante. Pusiau rastiniai pastatai tarpusavyje sutvirtinti. Prieš fasadus dabar yra "plaukiojantys sodai".
                                

         Tai viduramžių žvejų rajonas. Rinkos sodininkų miestas garsėjo daržovėmis. Svarbiausia jų buvo saldūs svogūnai, kurie turėjo savo pavadinimą ir buvo Bambergo vienas simbolių.
                                   

        Mieste yra universitetas. Todėl daug jaunų žmonių. Emigracija Bambergui negresia. Daug gerų, brangių automobilių. Aš čia juos mačiau geresnius, naujesnius nei Šveicarijoje.
                               

2 komentarai: